Czy mleko od kóz jest lepsze od krowiego?
Nie wiesz, jakie mleko będzie zdrowsze i czyjego głosu słuchać w tej kwestii ? Częściej można spotkać się ze stwierdzeniem, że mleko od krowy jest zdrowe, ale to udój kozi ma więcej korzyści dla konsumentów. Lecz czy tak naprawdę jet? Co łączy, a co różni kozie mleko i krowie?
Co przypisać witaminom i składnikom mineralnym w obu typach mleka
Jeżeli idzie o witaminy, przeciętna obecność w jednym i drugim produkcie nabiałowym kształtuje się na adekwatnym procencie. Warto powiedzieć, iż mleko od kozy zawiera więcej niacyny i wit. A. Jednakże dla osób wychodzących z anemii to słabsza wiadomość, że znajdziemy w nim mniejsze ilości kwasu foliowego i witaminy B12. Co więcej, kozie mleko ma lepszą zawartość wapnia, potasu, sodu i fosforu. Innych składników odżywczych w obu mlekach znajduje się mniej więcej tyle samo.
Czasami stosuje się mleko kóz w karmieniu najmniejszych dzieci. Niestety, podobnie jak mleko krowie, nie może być ono regularnie serwowane niemowlętom ze względu na wysoką zawartość białek, jak również – szczególnie w zastosowaniu koziego mleka – dużą ilość minerałów. U dzieci w 1 roku życia nerki powoli rozwijają pełnię zdolności, z tego powodu nie dają sobie w całkowicie rady z dużym zasobem mikroelementów. Dla maleństw przez dłuższy czas potrzebne jest dostarczanie mleka matki lub produktów modyfikowanych.
Kozie mleko – Białko i węglowodany w mleku krowim i kozim
Jedno i drugie mleko ma w sobie węglowodany w postaci laktozy, a jej dokładna ilość jest zbliżona tak w kozim, jak i krowim. dla osób zmagających się z nietolerancją żywieniową na ten element kozi nabiał nie przyniesie poprawy ich stanu. Gdy idzie o tłuszcze, to kozie mleko ma ich więcej niż świeżo wydojone mleko krowie. Na precyzyjny udział tych składników w nabiale wpływają warunki hodowli. Na koniec najlepiej zbadać obecność protein. Białko jest istotnym składnikiem koziego mleka. Aczkolwiek jego zawartość bardzo przypomina skład mleka krowiego. Istotne są za to różnice w wiązaniach organicznych obu rodzajów mleka. W mlekach z hodowli krów otrzymujemy białko alfa 1 kazeinę o właściwościach alergogennych. Nie ma go w takiej ilości w produktach kozich, a często jest to w ogóle śladowa zawartość. Inną sprawą jest zasada konstrukcji tego typu białek, jak np. laktoglobulin. Te komórki różną się budową w obu mlekach, np. mleko kozie nie zawiera metoniny, czyli znanego aminokwasu.