Czy olej z Twojej kuchni okaże się lepszy niż sklepowy?

Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę w naszej diecie, toteż można zdecydować się na ich wyciskanie na własną rękę. Jak zawsze mieć w kuchni najlepszy produkt? Zajmie się tym wyciskarka do oleju, urządzenie o nieskomplikowanej budowie i działaniu.

Tłuszcze – kluczowy składnik diety

Zbilansowana dieta nie polega na redukcji tłuszczów, tajemnica tkwi raczej w ich odpowiednim dobraniu, tak by polepszyć bilans dietetyczny i przyswajanie mikroelementów. Własnoręczne tłoczenie oleju jest gotowym pomysłem, żeby w żywieniu pojawiły się jakościowo najlepsze witaminy, minerały i składniki nutrytywne. Jeżeli myślisz, jaki nabytek potrafi rzeczywiście urozmaicić Twój jadłospis, wyciskarka do oleju musi trafić do tego zestawu. Co istotne, jej kwota zwróci się po kilku miesiącach użytkowania. Wyciskając olej możesz korzystać z znalzionych przepisów lub osobiście zestawiać skład. Cały proces odbywa się bez podgrzewania, co jest szczególnie ważne dla ocalenia najważniejszych składników: flawonoidów czy kwasów tłuszczowych.

Wyciskarka do oleju – czemu tłuszcze własnej produkcji są lepsze?

Przemysłowa technologia tłoczenia oleju. Każdy surowiec roślinny zostaje do końca wyciśnięty, żeby nie marnować nasion lub łodyg. Producenci nie unikają dodatków czy półproduktów poprawiających przejrzystość. W innych liniach produkcyjnych oddziela się części płynne i stałe przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Wyciskarka oleju umożliwia zastąpienie przemysłowego produktu wartościowym tłuszczem. Własnoręczne przygotowanie tłuszczów jest bardzo proste i średnio pracochłonne. Wystarczą siemię, kokos lub słonecznik i ciekawe zestawienie gotowe. Istotną rolę gra świeżość bazy oleju oraz właściwe warunki przechowywania gotowego tłuszczu, co jest związane z szybkim utlenianiem.

Wyciskarka do oleju gwarantuje nie tylko prostotę obsługi i użyteczność, ale także tłuszcze są doskonałe dla naszego organizmu, dlatego że nie mają w sobie dodatków i zbędnych substancji. Pozwala zestawiać bukiety smakowe, aromaty i zawartość odpowiednią dla potrzeb żywieniowych człowieka. To także bardzo oszczędnościowa opcja – zakup błyskawcznie się zwraca, jeśli nie będziesz potrzebować drożejącego oleju w butelkach.